Paluszki znamy i lubimy niemal wszyscy. Stanowią one jedną z najpopularniejszych przekąsek na całym świecie, o stosunkowo długiej i nieprzerwanej tradycji produkcyjnej. Czy są zdrowe i dobre dla naszego organizmu? Dziś opowiemy więcej o paluszkach i ich historii.
Kilka słów o tym, skąd wzięły się na naszych stołach paluszki
Nie da się jednoznacznie określić, kiedy po raz pierwszy pojawiły się słone paluszki. Podobnie trudno określić miejsce powstania pierwszej receptury. Produkcja masowa w Europie jest związana z niemieckim zakładem Bahlsena, który wprowadził je do swej oferty w 1935 roku. Jak podają źródła przepis został jednak przywieziony przez założyciela przedsiębiorstwa, Klausa, z jednego z jego podróży po Stanach Zjednoczonych.
Jak się wytwarza paluszki?
Proces produkcji paluszków nie należy do specjalnie skomplikowanych. Wykonuje się je z ciasta, w którego skład wchodzą drożdże, mąka, tłuszcz roślinny i woda. Formuje się z niego cienkie rulony, które następnie tnie się na krótsze kawałki, kąpie w ługu sodowym, a na koniec piecze w temperaturze 400 stopni.
Ile kalorii mają paluszki?
Produkcja, użyte składniki oraz dodatki (np. sól, sezam) sprawiają, że paluszki nie należą do dietetycznych. Wartość energetyczna 100 gramów produktu to aż 400 kcal.
Najnowsze komentarze